microsoft-edge-adblock.jpg

Gaat Microsoft het Internet helpen slopen?

Sinds midden jaren negentig gebruik ik het Internet. Al vanaf het begin was het allermooiste basisprincipe, dat alles wat je aan online informatie kon vinden gratis was. Geweldig!

Gratis, gratis, gratis

De reden dat die informatie gratis beschikbaar was, kon in de begintijd vooral verklaard worden vanuit nieuwigheid van het platform. Als je begint en direct overal een prijskaartje aan hangt, dan is de kans erg groot, dat het platform niet van de grond komt. 

De opstartperiode voorbij

Aan het eind van de jaren negentig en het begin van de eeuw werd steeds meer duidelijk, dat met name de grote mediabedrijven worstelden met een verdienmodel. Wat zeg ik, alle bedrijven die online informatie deelden liepen tegen datzelfde probleem aan. De oplossing was echter eenvoudig. De commercie moest namelijk zorgen dat de content gratis bleef. Door het plaatsen van reclame, soms verschrikkelijk veel irritante reclame.

Uitzonderingen op de regel, paid content

Niet elk platform vond een dergelijke overvloed aan betaalde advertenties en content een goed idee. Zij wisten wegen te vinden om mensen toch te laten betalen voor hun content. Denk daarbij aan de betaalmuren van grote kranten, maar ook aan initiatieven als De Correspondent en Blendle, waar je per artikel een klein bedrag betaalt.

De rebellen gebruiken AdBlockers

Voor al die mensen die wel graag gratis content tot zich nemen, maar niet geconfronteerd willen worden met al die reclame uitingen bestaan er al jaren browsers plugins die deze reclames blokkeren, de zogenaamde AdBlockers.

Persoonlijk heb ik er nog nooit een gebruikt of geinstalleerd, omdat ik er principieel tegen ben. Je maakt gebruik van een platform dat dankzij de spelregels (gij zult reclame tot u nemen) gratis is. Zodra echter de acceptatiegraad van AdBlockers groter wordt komt het verdienmodel echter in gevaar. Op het moment dat het echt zover is, zullen bedrijven niet langer content "gratis" kunnen aanbieden.

Microsoft joins the rebels

Deze week verscheen ineens het volgende nieuwsartikel: Microsoft gaat browser Edge voorzien van AdBlocker. Was het tot op heden zo, dat de grote massa nog geen AdBlockers gebruikt omdat zij er niet bekend mee zijn of omdat het ze teveel moeite is; zodra browsers echter standaard voorzien worden van deze mogelijkheid, dan duurt het niet lang of het hek is van de dam. Persoonlijk vind ik dit spijtig en eigenlijk ook wel een Internet doodzonde.

Laten we met z'n allen maar hopen dat het marktaandeel van Microsoft Edge rap het ravijn in gaat en dat andere browsers niet zo roekeloos zullen zijn om hun browsers van een AdBlocker te voorzien.

Alleen dan zullen we kunnen blijven genieten van al die heerlijke gratis content die online beschikbaar is!